Ga naar de hoofdcontent
Thema

Samenwerken met specifieke doelgroepen

Dossier met aandachtspunten, tips en voorbeelden voor samenwerking met specifieke doelgroepen.

Zorg, welzijn en onderzoek gaan over iedereen. Dat vraagt dus ook om betrokkenheid van veel verschillende mensen. Dat is inspirerend en waardevol, en tegelijk soms ook een uitdaging. Want hoe betrek je verschillende doelgroepen? En waar moet je op letten als je bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking wilt betrekken? Op deze pagina bundelen we voorbeelden en tips voor wie samenwerking wil opzetten. Zodat je ziet dat het wél kan, ook als je twijfelt.

Samenwerking vraagt altijd aandacht en afstemming. Denk daarom altijd na over de doelgroep met wie je gaat samenwerken. Zijn er zaken waar je rekening mee moet houden? Zoals iemands energieniveau, mobiliteit of taalgebruik?

Inspirerend en uitdagend

We merken dat samenwerking met sommige doelgroepen soms extra vragen oproept. De afgelopen jaren hebben flink wat onderzoekers, beleidsmedewerkers en zorgverleners goede ervaring opgedaan met samenwerking met uiteenlopende doelgroepen. Door daar hun methodes op aan te passen of het helemaal anders te doen. Het aantal voorbeelden groeit.

Hieronder bundelen  we voorbeelden, tips en handreikingen. Het is een start, en we breiden het dossier graag uit met jouw hulp. Heb jij meer voorbeelden en tips, of wil je een alinea toevoegen? Heel graag! Laat het ons weten via participatiekompas@pgosupport.nl

Samenwerken met:

Samenwerken met kinderen

Samenwerking met kinderen, mag dat zomaar? Willen kinderen  wel meedoen? Hoe betrek je hun ouders op een goede manier?

Samenwerken met kinderen mag zeker! Er is inmiddels al veel over geschreven.

Publicaties

Praktijkvoorbeelden

  • Jeugdreumapatiënten, zowel jonge kinderen als jongeren, actief in het opstellen van een onderzoeksagenda

Kinderadviesraad

De eerste Kinderadviesraad van Nederland is opgericht in 2013 in het Amalia Kinderziekenhuis in samenwerking met Stichting Kind en Ziekenhuis. Inmiddels hebben meer ziekenhuizen een kinderadviesraad. Een raad die bijvoorbeeld meedenkt over de zorgverlening en die advies geeft over wat het voor kinderen fijner maakt om in het ziekenhuis te zijn.

Overweegt jouw organisatie ook een kinderadviesraad? Deze bronnen helpen je bij het opzetten ervan.

Publicaties

Terug naar boven

Samenwerken met jongeren

Steeds vaker worden jongeren om hun inbreng gevraagd bij het maken van beleid, in onderzoek of bij zorgverbetering. Organisaties zoals de Nationale Jeugdraad en JongPIT zetten zich specifiek in voor jongeren en jongerenparticipatie.

Wil je met jongeren samenwerken in je project, raadpleeg dan onderstaande bronnen.

Publicaties

Praktijkvoorbeelden

Terug naar boven

Samenwerken met mensen met dementie 

Publicatie

Praktijkvoorbeelden

Terug naar boven

Samenwerken met mensen met een (licht) verstandelijke beperking

Hoe betrek je mensen met een verstandelijke beperking bij je onderzoek? Of bij het maken van gemeentelijk beleid? Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden

Praktijkvoorbeelden

Terug naar boven

Samenwerken met ouderen 

Publicaties

Praktijkvoorbeelden

Terug naar boven

Samenwerken met mensen in de laatste fase van hun leven

Tools

Terug naar boven

Samenwerken met mensen met een migratieachtergrond

Publicaties

Terug naar boven

Praktijkvoorbeelden

Terug naar boven

Is een document niet meer via de link beschikbaar? Neem contact met ons op. Het document dat je opvraagt, voldoet niet aan de eisen voor digitale toegankelijkheid (WCAG). Daarom bieden wij het niet zelf aan via Participatiekompas.