Ga naar de hoofdcontent

Clinical trial roadmap

Patiëntenparticipatie bij klinisch onderzoek. De mogelijkheden en aanpak per onderzoeksfase beschreven. Samengesteld door het voormalige Dutch Oncology Research Platform (DORP).

Patiëntenparticipatie per onderzoeksfase

Hieronder zie je per fase van de DORP Clinical Trial Roadmap welke patiëntenparticipatie (wettelijk) verplicht is, bij welke onderdelen je patiënten nog meer kunt betrekken en bij welke organisaties je kunt aankloppen om dit te realiseren. De roadmap loodst je door de 6 fases van een klinische trial, met uitleg en voorbeelden van patiëntenparticipatie.

 

Betrek patiënten bij elke fase

Het is aan te raden patiëntenvertegenwoordigers te betrekken bij alle fasen van het onderzoek. Hoe eerder je patiëntenvertegenwoordigers betrekt, hoe patiëntgerichter en relevanter je onderzoek wordt. Hiermee wordt je onderzoek niet alleen beter maar ook leuker.

Achtergrond

DORP ontwikkelde de Clinical Trial Roadmap om onderzoekers te ondersteunen bij hun klinisch oncologisch onderzoek. Hij is niet uniek, de meeste trial- en onderzoeksinstellingen hebben hun eigen richtlijnen. Deze roadmap is wel het resultaat van de gecombineerde kennis en ervaring van Erasmus MC, IKNL, LUMC, NKI-AvL, RadboudUMC, MUMC. Het brengt nuttige tips, verwijzingen en links naar sjablonen samen.

Proclaimer

Dit document is tot stand gekomen naar aanleiding van de opbrengst van de DORP bijeenkomst ‘Onderzoeker en patiënt samen op de weg van klinisch oncologisch onderzoek’ op 22 september 2022. De informatie in dit document is met de grootst mogelijke zorg en aandacht samengesteld door experts uit verschillende disciplines en samengebracht en ter beschikking gesteld vanuit DORP. Bij het samenstellen van de informatie is gebruikgemaakt van verschillende bronnen. Er is rekening gehouden met de op het moment van plaatsen geldende wet- en regelgeving en ethische kaders, en de interpretatie daarvan door de personen en/of organisaties die bijdragen aan DORP. We doen ons uiterste best om alle informatie juist en volledig weer te geven. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.
©Dutch Oncology Research Platform (DORP) - Handleiding vormgeven van participatie – januari 2023

Phase 1 >>