Als de doelen, rollen en profielen duidelijk zijn, weet je welke ervaringsdeskundige je op het oog hebt. Nu nog de passende personen vinden. We geven je een richting om in te zoeken.
Via patiëntenorganisaties
Gaat het om de ervaring van patiënten? Neem contact op met de relevante patiëntenorganisatie. Maak goed duidelijk dat je op zoek bent naar mensen die een hele groep patiënten kunnen vertegenwoordigen. Bedenk dat dit niet vanzelfsprekend duidelijk is! Bespreek of eventueel een achterbanraadpleging mogelijk is of dat je gebruik kunt maken van een eerdere uitvraag.
Als er geen patiëntenorganisatie is
Is er geen patiëntenorganisatie voor mensen met de aandoening of beperking die jij wilt betrekken? Probeer dan individuele ervaringsdeskundigen te vinden, bijvoorbeeld via:
Ikzoekeenpatient.nl
Ikzoekeenpatiënt.nl is een samenwerking tussen Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties. De Patiëntenfederatie beheert de website en kan je helpen om met patiënten in contact te komen. Voor eenmalig contact in bijvoorbeeld een focusgroep of om een vragenlijst te sturen, of langduriger in een project.
Programma De Juiste Zorg op de Juiste Plek
Het programma Juiste Zorg op de Juiste Plek zoekt manieren om de zorg toekomstbestendig te maken. Daarbij zijn zogenoemde ‘critical friends’ betrokken, speciaal in participatie getrainde ervaringsdeskundigen. Zij zijn geschoold om op gelijkwaardig niveau mee te praten. Dat doen ze als ‘kritische vriend’: vanuit het perspectief van de patiënt, kritisch en betrokken voor een beter resultaat van je project of innovatie. Meer weten over de inzet van critical friends? Neem contact op met Joop Beelen van PGOsupport.
Critical friends Eefje en Menno adviseerden bij de zorgvernieuwing van Tergooi Medisch Centrum.
3 tips van patiëntenvertegenwoordigers (critical friends) Eefje Broertjes en Menno Wagenaar
Deel 1: Critical friends over participeren bij zorgvernieuwing
Deel 2: de leerervaringen van Tergooi Medisch Centrum
Bij individuele contacten, zonder tussenkomst van een patiëntenorganisatie, moet je zelf meer moeite doen om te achterhalen waar iemand zijn kennis vandaan haalt, en of deze actueel en representatief is.
Lokale participatie
Grote kans dat je met je zorgvernieuwing vooral regionaal of lokaal actief bent.
Wil je als medewerker van een gemeente de participatie van burgers bevorderen? En vooral beter de stem horen van mensen met een chronische ziekte, beperking of psychische kwetsbaarheid? Marieke van Noort, adviseur lokale participatie, geeft 3 tips aan gemeenten voor beter participatie op de website van PGOsupport.
Participatie bij geneesmiddelenontwikkeling
Ook bij geneesmiddelenonderzoek, -ontwikkeling en -innovatie is inbreng van ervaringsdeskundigen essentieel. De Europese Patiëntenacademie EUPATI voorziet patiëntenvertegenwoordigers van de noodzakelijke kennis en tools om als volwaardige gesprekspartner in het geneesmiddelenveld op te treden. Sinds 2018 bestaat een Nederlandse versie van de opleiding: EUPATI Nederland. PGOsupport is uitvoerder van de EUPATI NL-opleiding. Neem voor meer informatie contact op.
Specifieke ervaringsdeskundigen vinden
Ben je op zoek naar inbreng door een specifieke doelgroep? Denk aan jongeren, kinderen, ouderen, mensen met een verstandelijke beperking? Dat vraagt vaak extra aandacht en een andere weg om met ze in contact te komen. Onderstaande bronnen helpen je op weg.
Jongerenorganisaties
Bij jongerenorganisaties als JongPIT en ExpEx kun je terecht voor meer informatie over jongerenparticipatie. Ook helpen ze je graag aan getrainde ervaringsdeskundigen die vanuit het jongerenperspectief meewerken aan je project.
Kinderen
Gaat om verbetering van de (jeugd)zorg in het ziekenhuis? Ben je op zoek naar de mening van kinderen? Stichting Kind en Ziekenhuis maakte het handboek kinderparticipatie in het ziekenhuis en tal van andere hulpmiddelen.
Ouderen
Ouderen hebben een andere kijk op zorg dan beleidsmakers, onderzoekers en zorgprofessionals. Met de visie van ouderen is de kans op goede oplossingen voor hen groter. ZonMw maakte een handboek voor ouderen die participeren in zorg- en welzijnsprojecten. Hoewel bedoeld voor de participerende ouderen, geeft het initiatiefnemers en projectleiders inzicht in hun overwegingen.
Migranten
Het is belangrijk om de kwaliteit en effectiviteit van de zorg aan Nederlanders met een migratieachtergrond te vergroten. Dat vraagt om participatie van deze groep in onderzoek, kwaliteit en beleid in de zorg. Pharos schreef daarom een Handreiking patiëntenparticipatie van migranten.
Mensen met een verstandelijke beperking
Met het programma Gewoon Bijzonder wil ZonMw de zorg en ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel verbeteren. Op de projectpagina biedt ZonMw een overzicht van organisaties die je kunt benaderen als je mensen met een verstandelijke beperking wilt betrekken. Ook vind je er aanvullende informatie.
Palliatieve zorg
Om mensen in de palliatieve levensfase, hun mantelzorgers en patiëntenvertegenwoordigers meer te betrekken bij de zorg is een toolkit ontwikkeld.