Van individueel verhaal naar breed gedragen inzicht

Veel patiënten en cliënten delen hun ervaringen met het ziek-­zijn en met de gezondheidszorg niet alleen met hun eigen omgeving, maar met een breder publiek. Ze schrijven een boek, houden een blog bij of vertellen hun levensverhaal aan onderzoekers. De diversiteit in deze ervaringsverhalen is grenzeloos. Maar kunnen deze verhalen ook gedeelde inzichten opleveren, die de individuele ervaringen overstijgen en in het algemeen de kwaliteit van zorg verbeteren? Het Participatiekompas ging hierover in gesprek met onderzoekers, ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals.

Zo spraken we Hester Wessels en Monique Kleinjan, beiden adviseurs patiëntencommunicatie van het UMC Utecht. En de twintigjarige Laura Maaskant, zij geeft een inkijkje in haar leven als jonge kankerpatiënte. Medisch sociologe en ervaringsdeskunidge Coleta Platenkamp verzamelt ervaringsverhalen in boekvorm, zo'n 3.400 tot dusver. Ook spreken we cardioloog en medisch adviseur Maarten Jan Cramer die zelf ernstig ziek werd en verslag deed van zijn ervaringen in z'n eigen ziekenhuis. 

Ook in onderzoek naar de zorg leveren patiëntenverhalen waardevolle informatie op, vertelt Anneke Sools. Als universitair docent narratieve psychologie is zij verbonden aan het Verhalenlab van de Universiteit Twente. Zij was een van de onderzoekers van Sterke verhalen uit het ziekenhuis van het Rathenau Instituut. Anne-Mei The, bijzonder hoogleraar langdurige zorg zoekt ook naar de waarde van individuele verhalen in relatie tot het collectief.

Tot slot spreken we nog met Truus Teunissen, zij benadrukt in haar proefschrift het belang van zgn. 'grijze literatuur'. Dit zijn informatiebronnen zonder wetenschappelijk toetsing zoals patiëntenverhalen.

Lees het uitgebreide artikel 'Van individueel verhaal naar breed gedragen inzicht' (PDF).

Download(s): 
PDF icon Van individueel verhaal naar breed gedragen inzicht.pdf
Tags: 

Reacties

Bert Stavenuiter
Onderwerp: 
Ervaringsverhalen
Reactie: 
Mooi artikel, waarvoor dank! 1 aspect blijft wat onderbelicht, dus ik hoop op een vervolg. Ja, ervaringsverhalen zijn goud. Voor de betrokkene zelf, voor lotgenoten, voor onderzoekers en communicatiemensen. Maar hoe zit het naar zorgverleners toe? Heeft het zin om je ervaringsverhaal te vertellen tegen je behandelaar? Tegen een zaal professionals? En zo ja: wanneer dan? Wat kán dat effect zijn? Ik hoop op een follow-up over dit belangrijke en mooie thema!
Marcel Gerbrand...
Onderwerp: 
delen van ervaringen
Reactie: 
Beste lezer, in het kort: 1 Alle respect voor dit verzamelen, om zo de zorg voor De patiënt te verbeteren! 2 Analyseren zal zeker inzicht en verbetering in patiëntbenadering bieden, maar zou wellicht ook tot (opnieuw) generaliseren kunnen leiden. 3 Ben medisch voorlichtingsfilmer, oud-leraar, en een paar keer zelf patiënt geweest. Ik vind het een groot gemis, dat er geen korte video's te zien zijn, waarin patiënten hun ervaringen delen met de kijker. Tekst is uiteraard ook informatief, maar veel minder persoonlijk / overtuigend / bemoedigend dan de spreker die jou via de lens aankijkt en zo aan de hand neemt! Ik hoop, dat hier meer aandacht en ruimte voor zal komen.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.