Ga naar de hoofdcontent

3 sterke proefschriften over patiëntenparticipatie

Patiëntenparticipatie wetenschappelijk onderbouwd.

Samenwerken met de mensen om wie het gaat, maakt gezondheidsonderzoek relevanter, beter én leuker. We ervaren het in de praktijk. Bovendien is er wetenschappelijk onderzoek naar. In de kennisbank van Participatiekompas vind je steeds meer proefschriften over patiëntenparticipatie. We lichten er 3 voor je uit, over participatie bij onderzoek.

1. Effective and sustainable patient participation - The patients’ perspective in CF care and CF research (2023)

Jacquelien Noordhoek, directeur van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS), onderzocht hoe haar patiëntenorganisatie vorm gaf aan patiëntenparticipatie. Waardevol voor onderzoekers, patiëntenorganisaties en patiëntenvertegenwoordigers. Een samenvatting en de link naar het volledige proefschrift Effective and sustainable patient participation vind je in de Participatiekompas kennisbank. Benieuwd hoe zij terugkijkt op haar promotie? Je leest het in ons interview met Jacquelien Noordhoek.

2. Proefschrift & podcast - Working Together, Learning Together: Towards Universal Design for Research (2021)

Inclusief onderzoek is het onderwerp van Sofie Sergeant. Zij schreef een proefschrift over mensen met een beperking,  academici en professionals die samenwerken in een onderzoeksteam. Bijzonder is dat Sofie samen met Henriëtte Sandvoort van de LFB, vereniging door en voor mensen met een verstandelijke beperking, ook een korte, driedelige podcastversie van haar proefschrift maakte in begrijpelijke taal. Het proefschrift en de podcast Working Together, Learning Together: Towards Universal Design for Research vind je in de kennisbank van Participatiekompas. 

3. Towards meaningful and sustainable patient involvement in health research decision-making – (2021)

Anne-Floor Schölvink geeft in haar proefschrift antwoord op vragen als: Wat is patiëntenparticipatie? Waarom gebeurt het (nog) niet op grote schaal? Waarom is het betekenisvol en structureel betrekken van patiënten zo moeilijk? En is daar iets aan te doen? Een samenvatting en de link naar het volledige proefschrift Towards meaningful and sustainable patient involvement in health research decision-making vind je in de kennisbank van Participatiekompas.

Alle proefschriften over patiëntenparticipatie

Een overzicht van alle proefschriften over patiëntenparticipatie in de kennisbank van Participatiekompas.

Staat jouw proefschrift al in de kennisbank?

Staat jouw proefschrift al in de kennisbank?

Heb je of weet je een proefschrift dat ontbreekt in de kennisbank ? Laat het ons weten!