Ga naar de hoofdcontent
Praktijkvoorbeeld

Samen leren participeren

Cliëntenvertegenwoordiger Laureano Sanchez en onderzoeker Ezra van Zadelhoff werken samen aan het Fotostemproject.

“Laureano laat mij door zijn ideeën soms een andere invalshoek zien.” 
“Ezra houdt me op de hoogte en stelt vragen. Op basis daarvan breng ik ideeën en tips in.” 
 
In dit ZonMW project wordt onderzocht of, en zo ja hoe de stem van de oudere met dementie, die in het verpleeghuis woont, meer en beter in het zorgproces betrokken kan worden.

Laureano Sanchez kwam samen met zijn ouders, broers en zus ruim veertig jaar geleden vanuit Spanje naar Nederland. Het gezin vestigde zich in de Mijnstreek. In het dagelijkse leven is Sanchez psychiatrisch verpleegkundige. Het afgelopen jaar is hij voor zijn werk enkele maanden in Nicaragua geweest. De moeder van Laureano werd drie jaar geleden opgenomen in Molenpark.

Regelmatig contact

Via de teamleider hoorde hij van het Fotostemproject. Hij was meteen enthousiast om mee te denken. Laureano: “Het is goed om echt naar elkaar te luisteren, daar ontbreekt het vaak aan. Treed in contact met de oudere, stel vragen, stel je open voor hem of haar en doe dan iets met de vraag of wens. Zo spreekt mijn moeder geen Nederlands. Dan kun je andere manieren ontdekken om te bezien wat zij wil en wat haar voorkeuren zijn. Dat vind ik als zoon belangrijk.” 

Inmiddels heeft hij regelmatig contact over het project met onderzoeker Ezra van Zadelhoff. In het begin was dat vooral nog over de aanvraag van het project. Nu gaat het over de uitvoering hiervan. Laureano: “Ezra houdt me op de hoogte en stelt vragen. Op basis daarvan breng ik ideeën en tips in. Ik denk mee en ik zie dat zij daar ook iets mee kan in haar project.” 

Ideeën leiden tot andere invalshoek

Ezra: “Laureano laat mij door zijn ideeën soms een andere invalshoek zien. Een concreet voorbeeld hiervan? Aan de hand van de gemaakte foto’s van sfeermomenten (die voor ouderen belangrijk zijn), voerden we gesprekken. Laureano gaf tips om het gesprek luchtig te starten: zorg dat je tijd neemt om elkaar een beetje te leren kennen alvorens je het gesprek over de foto’s ingaat.”

Laureano: “Ik wilde laten zien dat het voor mensen heel wat is om foto’s te maken en te bespreken. Geef mensen de kans om van jou als onderzoeker ook een foto te maken. Dan laat je als onderzoeker meteen ook iets van jezelf zien.” 

Ezra: “dit werkte heel goed bij de gesprekken met bewoners en hun familie, de sfeer werd automatisch ongedwongen. 

Cliëntenvertegenwoordigers betrekken

Wel moet je ervoor zorgen dat je cliëntenvertegenwoordigers daadwerkelijk betrekt bij het project. Dat moet je inplannen merk ik. Houd hen regelmatig op de hoogte. Laureano was voor zijn werk verschillende malen in het buitenland. In die tijd hebben we ook gebruik gemaakt van Skype. “Dat is persoonlijker e-mail”, aldus Laureano. “Je kunt meteen op elkaars stem en toon reageren en punten inbrengen.”