Ga naar de hoofdcontent

Podcast over inclusief onderzoek

Sofie Sergeant maakte een podcast van haar proefschrift over inclusief onderzoek. Over mensen met een beperking als onderzoeksteamleden in samenwerking met academici en professionals.

Goede samenwerking tussen ervaringsdeskundigen, professionals en academici is niet vanzelfsprekend. Ook in het onderzoeksprogramma ZonMw-programma Gewoon Bijzonder komt dat naar voren.

Samen werken, samen leren

Dat inspireerde Sofie Sergeant om te onderzoeken hoe die samenwerking beter kan. Haar bevindingen beschrijft zij in het proefschrift 'Working Together, Learning Together. Towards Universal Design for Research.'

Vervolgens ontwikkelde Sofie trainingen voor inclusief onderzoek: de CABRIO-training voor teams van onderzoekers met een academische achtergrond, professionals uit diverse disciplines en onderzoeksteamleden met een beperking.

Ook als podcast

Bijzonder is dat Sofie samen met Henriëtte Sandvoort van de LFB, vereniging door en voor mensen met een verstandelijke beperking, ook een korte, driedelige podcastversie van haar proefschrift maakte in begrijpelijke taal.

De podcast is te beluisteren op Spotify
Het volledig proefschrift van Sofie Sergeant is online beschikbaar bij de Vu