Ga naar de hoofdcontent
Praktijkvoorbeeld

Op weg naar één kwaliteitskader voor de gehele geboortezorg

De behoeften van de zwangere en haar (ongeboren) kind staan nog niet altijd en overal centraal. Het College Perinatale Zorg (CPZ), een orgaan van en voor alle partijen uit de geboortezorg, kreeg van de minister van VWS de opdracht te komen tot één kwaliteitskader voor de gehele geboortezorg, de Zorgstandaard Integrale geboortezorg.

“De zorgstandaard beschrijft de organisatie van het gehele zorgtraject, inclusief een individueel geboorteplan voor elke zwangere en afspraken tussen de betrokken beroepsgroepen over taken en verantwoordelijkheden, start Voornaam Romme (organisatie) het gesprek.” Daarin was een achterbanraadpleging onmisbaar.  

Ook twee specifieke doelgroepen  

Het bereiken van de doelgroep bleek echter niet eenvoudig. Rosaida Broeren (organisatie): “Door een online enquête, focusgroepen en 1-op-1 interviews is de mening gevraagd van zwangere en recent bevallen vrouwen over uiteenlopende onderwerpen in de geboortezorg. Naast de ‘algemene doelgroep’ wilden we ook twee specifieke doelgroepen bereiken: vrouwen met medische problemen en vrouwen met een migratie-achtergrond of een sociaaleconomische achterstand. Dat is uiteindelijk gelukt, dankzij de gezamenlijke inspanning van enkele leden van de Patiëntenfederatie Nederland, de vereniging ‘Het Ouderschap’ en kennisinstituut Pharos is het gelukt de doelgroep te bereiken”, aldus Rosaida. 

Inbreng werd erg gewaardeerd door zorgverleners  

“Door de cliëntenparticipatie in ons project, hebben we uiteindelijk een cliëntperspectief op kwaliteit van geboortezorg opgesteld, gebaseerd op wat de doelgroep zelf wil. Met inbreng van kwetsbare doelgroepen die doorgaans lastig te bereiken zijn voor onderzoek. Dankzij de hulp van relevante netwerken en contacten konden we met deze vrouwen in gesprek gaan. 
Een mooie aanvulling hierop vormde de input van zorgverleners die deze vrouwen in hun dagelijkse werk begeleiden. Ook succesvol is dat we merkten dat onze inbreng heel erg gewaardeerd wordt door zorgverleners, en meteen werd toegepast in de nieuwe Zorgstandaard Integrale Geboortezorg die we vervolgens samen hebben geschreven.”  

Hele grote pluriformiteit binnen de doelgroep  

Uiteraard was het niet alleen succes, Romme en Broeren hebben ook zeker suggesties voor verbetering. Zo was het vinden van voldoende respondenten, voor de digitale raadpleging een enorme uitdaging. Ook de representativiteit van de deelnemers was eren uitdaging. Romme: “De groep zwangeren bestaat uit ongeveer 170.000 vrouwen per jaar, maar daarbinnen bestaat een zeer grote pluriformiteit. De gezonde jonge vrouwen zijn over het algemeen niet in beeld bij de traditionele belangenbehartiging in de gezondheidszorg. Zowel bij het vinden van respondenten als bij het verwoorden van onze kwaliteitscriteria, stuitten we daardoor op problemen van de representativiteit.”