Ga naar de hoofdcontent

Oncode Institute betrekt patiënten bij fundamenteel onderzoek

Oncode stimuleert zowel onderzoekers als patiënten elkaars wereld te ontdekken, onderzoeken en begrijpen.

Hoewel er al veel vooruitgang is in de behandeling van kanker, hebben we de ziekte er nog niet onder.

Elke kanker is uniek. Terwijl de ene patiënt met bijvoorbeeld darmkanker wel reageert op een behandeling, doet een andere patiënt dat niet. Waarom? Voor de antwoorden op dit soort vragen is fundamenteel onderzoek nodig.

Samenwerkingsverband van wetenschappers

Oncode Institute investeert daarom in fundamenteel onderzoek, stimuleert samenwerking en maakt de vertaalslag van lab naar patiënt.
Het is een nieuw initiatief dat krachten in de Nederlandse onderzoekswereld bundelt en inzichten zo snel mogelijk vertaalt in toepasbare methoden voor diagnose en behandeling. Een netwerk van ervaren topwetenschappers en talentvolle jonge onderzoekers die vanuit partnerinstellingen samenwerken aan het grotere gemeenschappelijke doel.

Participatie in fundamenteel onderzoek

Om de afstand tussen fundamenteel onderzoek en patiënten te verkleinen, betrekt Oncode hen in de klinische adviesraad, de raad van toezicht en het Patiënt Perspectief Programma.

Via dit programma krijgen (voormalig) kankerpatiënten de gelegenheid om van dichtbij te zien hoe de Oncode-wetenschappers naar antwoorden zoeken.

Ze nemen een kijkje in de keuken bij één van de gerenommeerde laboratoria. Ze vormen een koppel met een Oncode-onderzoeker en lopen meerdere keren per jaar met hem/haar mee. Voor onderzoekers die met Oncode samenwerken, biedt dit 1-op1 contact een nieuwe bron van inspiratie. Terwijl patiënten kunnen inzoomen op hun ziekte.

Meer informatie over patiëntenparticipatie bij fundamenteel kankeronderzoek op de website van Oncode.