Ga naar de hoofdcontent

Onderzoek naar betrokkenheid ervaringsdeskundigen bij gezondheidsfondsen

De International Alliance of Mental Health Research Funders (IAMHRF) onderzocht hoe gezondheidsfondsen ervaringsdeskundigen met mentale gezondheidsproblemen betrekken. Bovendien beschrijven ze manieren om de betrokkenheid te verbeteren.

Uit de internationale enquête blijkt dat samenwerking met mensen met mentale klachten inmiddels veel voorkomt bij gezondheidsfondsen. 31 van de onderzochte fondsen werken met deze ervaringsdeskundigen samen. Een verdubbeling vergeleken met 5 jaar geleden.

Veel fondsen weten nog niet hoe ze ervaringsdeskundigen effectief kunnen inzetten. De IAMHRF roept fondsen op om daar een standaard of best practices voor op te stellen.  

De meeste ervaringsdeskundigen hebben een adviserende en toezichthoudende rol bij het:

  • beoordelen van financieringsaanvragen
  • stellen van prioriteiten
  • identificeren van onderwerpen voor onderzoek en
  • ontwerpen en ontwikkelen van programma's.

Ze hebben meestal geen rol in de beslissing over de toekenning van financiering.

Goede communicatie tussen fondsen, onderzoekers en ervaringsdeskundigen is van groot belang om echte samenwerking te garanderen. Fondsen zouden onderzoekers het doel van samenwerking met ervaringsdeskundigen duidelijk moeten maken en ze daarbij moeten ondersteunen.

Tot slot beschrijven de auteurs een aantal drempels en kansen voor het betrekken van ervaringsdeskundigen met mentale klachten bij het werk van gezondheidsfondsen.

Namens MIND en ZonMW schreef Monique van den Eijnden mee aan dit Engelstalige artikel.

Lees: White, R., van den Eijnden, M., Donskoy, AL. et al. Lived experience involvement in research funding: taking a more systematic approach. Nat. Mental Health 1, 157–159 (2023).