Ga naar de hoofdcontent

Bernd Arents patient associate editor bij British Journal of Dermatology

Met een ervaringsdeskundige als patiëntredacteur geeft vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift het patiëntenperspectief inhoud.

Bernd Arents, vrijwilliger en erelid van de Vereniging van Mensen met Constitutioneel Eczeem, is benoemd tot 1 van de eerste 2 patient associate editors van het internationale wetenschappelijk tijdschrift British Journal of Dermatology (BJD).

Als patiëntredacteur geeft Arents invulling aan de Patient Perspectives, een nieuw onderdeel van het tijdschrift. Daarnaast is hij eindverantwoordelijk voor de samenvattingen voor een niet-wetenschappelij publiek (publiekssamenvattingen) die het tijdschrift publiceert.

Focus op verbetering patiëntenzorg

“Wie beter dan patiënten zelf kunnen ons helpen om verbetering van patiëntenzorg te bereiken?”, vroeg het tijdschrift zich af. Toch betrok het blad patiënten tot op heden sporadisch en zonder specifiek doel. Wel was BJD het eerste dermatologische tijdschrift dat publiekssamenvattingen publiceerde.

2 patiëntredacteuren

Besloten werd om 2 patiëntredacteuren aan te stellen als volwaardig lid van het redactieteam. Beide redacteuren gaan aan de slag met de nieuwe sectie patiëntverhalen en de publiekssamenvattingen. BJD beoogt actieve en dynamische patiëntenparticipatie. Om op de lange termijn gezien te worden als hét dermatologietijdschrift dat participatie van patiënten in wetenschappelijk publiceren bevordert.

Bernd Arents

Bernd Arents (1964) heeft sinds zijn geboorte een ernstige vorm van constitutioneel eczeem. In 1996 is hij vrijwilliger geworden bij de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE), onder andere als schrijver van artikelen voor het verenigingsblad GAAF!, medisch belangenbehartiger en bestuurder. In april 2008 is hij voor zijn vrijwilligerswerk Koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Meer over patiëntenparticipatie bij British Journal of Dermatology.