Ga naar de hoofdcontent

5 korte video’s over patiëntenparticipatie bij onderzoek

Geen tijd om te lezen? We selecteerden 5 korte, inspirerende video’s over patiëntenparticipatie bij onderzoek. In een paar minuten ontdek je het waarom, wat en hoe. Inclusief de aanpak van Bristol University.

Waarom?

Patiëntenparticipatie maakt je onderzoek beter én leuker
Onderzoeker Susanne van der Hei laat zien wat patiëntenparticipatie voor haar onderzoek oplevert. En hoe zij het aanpakt. Een video van 3 minuten over de meerwaarde van patiëntenparticipatie bij wetenschappelijk onderzoek, verteld door een onderzoeker zelf.

Waarom?

Misvattingen over participatie ontkracht
Participatie is maar lastig. Of toch niet? Nee, niet. Onderzoekers weerleggen in 2,5 minuut de veelgehoorde tegenargumenten. Participatie levert ongelooflijk veel op. Het is de inspanning dubbel en dwars waard. Als je tenminste samen uit je comfortzone komt.

Wat?

Rollen van patiënten bij onderzoek
Je kunt patiënten op diverse manieren bij je onderzoek betrekken. Van informatiebron, adviseur tot aan onderzoekspartner toe. Net wat je nodig hebt. UMC Utrecht en PGOsupport maken de rollen inzichtelijk met de Participatiematrix. Een gespreksmodel om verwachtingen over en weer helder te krijgen. Maak in 2,5 minuut kennis met de Participatiematrix.

Hoe?

Inclusief onderzoek bevordert de validiteit
Sta je open voor ervaringsdeskundigen, dan is het belangrijk dat je de juiste vertegenwoordigers betrekt. Een brede afspiegeling van de doelgroep vergroot de validiteit van je onderzoek. Iedereen moet mee kunnen doen. Dit vraagt om aansluiting bij hun kennis en vaardigheden. Hoogleraar Maria van den Muijsenbergh vertelt in 1 minuut waarom inclusief onderzoek nodig is en wat het inhoudt.
Bekijk ook de webinars en aanvullende bronnen over inclusief onderzoek op de website van Pharos, landelijk expertisecentrum voor het terugdringen van gezondheidsverschillen.

Hoe?

Patiëntenparticipatie bij Bristol University
Engeland is koploper in patiëntenparticipatie. Al in 2012 maakte Bristol University een video over hoe hun afdeling reumatologie patiënten als partners betrekt bij zowel zorg, onderzoek als onderwijs. Kortom, bij alles wat ze doen. Waarbij patiënten bijdragen leveren die vaak boven verwachting zijn.

Meer weten over participatie bij onderzoek?

De kennisbank van Participatiekompas biedt je een schat aan informatie over patiëntenparticipatie. Boordevol tips, methoden en praktijkvoorbeelden. Kijk vooral ook naar de kickstarter voor onderzoekers. Heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met een adviseur patiëntenparticipatie van PGOsupport.