Ga naar de hoofdcontent
Tool

SGF formulier ondersteunt beoordeling onderzoeksaanvragen vanuit cliëntenperspectief

Formulier van SGF waarmee cliënt-referenten onderzoeksvoorstellen kunnen beoordelen.

De beoordeling gebeurt naar:

  • relevantie
  • haalbaarheid
  • mate van cliëntenparticipatie

Beoordeling door patiënten of cliënten is steeds vaker voorwaarde bij het aanvragen van subsidie voor het onderzoek.

Interessant voor:

  • financiers van gezondheidsonderzoek
  • onderzoekers

Aanbevolen bij:

  • onderzoeksvoorstellen laten beoordelen door cliëntreferenten op uniforme wijze  

Het SGF-beoordelingsformulier is een vragenlijst om onderzoeksvoorstellen op een uniforme wijze door cliëntreferenten te laten beoordelen.

Het formulier ondersteunt financiers van gezondheidsonderzoek, onderzoekers en cliëntreferenten bij het beoordelen van onderzoeksvoorstellen vanuit cliëntenperspectief.

Het formulier gaat vergezeld van:

  • handreiking voor onderzoekers en financiers over het gebruik en aanpassing op maat
  • handreiking voor cliëntreferenten met invulinstructie 

Bestanden

Is een document niet meer via de link beschikbaar? Neem contact met ons op. Het document dat je opvraagt, voldoet niet aan de eisen voor digitale toegankelijkheid (WCAG). Daarom bieden wij het niet zelf aan via Participatiekompas.

Achtergrond

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben het formulier samengesteld na uitgebreid vooronderzoek, waarbij individuele lidorganisaties van SGF, vertegenwoordigers van diverse patiëntenorganisaties, Patiëntenfederatie Nederland en PGOsupport zijn geraadpleegd.

Formulieren die al in gebruik waren bij diverse financiers van wetenschappelijk onderzoek, zijn met elkaar vergeleken en ‘samengevoegd’ tot 1 standaardformulier. Daarbij is ook de criteriawaaier met handleiding van Truus Teunissen als bron gebruikt.

PGOsupport hanteert dit formulier bij de trainingen ‘Beoordelen van onderzoeksvoorstellen’ voor cliëntreferenten. Tijdens deze training oefenen de deelnemers met het formulier via voorbeeldaanvragen.

Het formulier en de handreikingen mogen vrij worden gebruikt en aangepast met vermelding van de Samenwerkende Gezondsheidsfondsen als bron. 

Colofon

Organisatie: Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF)
Opdrachtgever / sponsor: Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF)

Meer weten over patiëntenparticipatie?

Meer weten over patiëntenparticipatie?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je specifieke vragen over patiëntenparticipatie? PGOsupport adviseert je graag. Deze site hebben wij zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. Klopt er toch iets niet? Neem ook dan even contact met ons op.