Ga naar de hoofdcontent

5 redenen om de Participatiematrix te gebruiken

Wat is de Participatiematrix en waarom zou je hem gebruiken?

De Participatiematrix is een gesprekshandvat voor beleidsmakers, projectleiders, onderzoekers en ervaringsdeskundigen in projecten en onderzoek. Het is een handige tool om de samenwerking bij participatie te verbeteren.

Welk rol op welk moment?

Ervaringsdeskundigen kunnen gedurende een project verschillende participatierollen vervullen, van toehoorder tot regisseur. De matrix helpt om de juiste rol op het juiste moment met elkaar te bepalen.

5 redenen om de Participatiematrix te gebruiken

Een kapstok om met partijen in gesprek te gaan

Participatie is mogelijk op diverse niveaus, van luisteren, adviseren tot meebeslissen. Welke rol past op welk moment? De Participatiematrix is een handige tool om in een gesprek de rollen en het doel voor ogen te houden. Hierdoor verlopen gesprekken vloeiender en levert iedere partij de juiste bijdrage. 

Maakt ieders rol in de verschillende fases van het project of onderzoek duidelijk

Met de Participatiematrix bepaal je welke rol een ervaringsdeskundige heeft, waardoor de participatie meer vorm krijgt. Met de rollen inzichtelijk kun je een team samenstellen, met leden die elkaar aanvullen of in de loop van het project van rol wisselen.

Zorgt voor realistisch verwachtingsmanagement

Doordat je de rollen duidelijk hebt gemaakt, maak je ook de verwachtingen voor alle partijen duidelijk. Je voorkomt teleurstellingen aan beide kanten, omdat je weet wat je van elkaar kunt verwachten.

Geeft mede invulling aan je strategie rond participatie

Als je weet wat je van elkaar kunt verwachten, kun je concrete afspraken maken. Denk hierbij aan: wanneer koppel je iets terug, aan wie koppel je wat terug? Wanneer maak je samen beslissingen en wanneer niet? Dat maakt de communicatie tussen partijen beter.

Maakt evaluatie van participatie mogelijk

Evalueren is cruciaal om van te leren en het de volgende keer beter te doen. Participatie is moeilijk te evalueren. Hierbij kan de Participatiematrix helpen. Het geeft houvast.

Kortom, de Participatiematrix ondersteunt de samenwerking tussen ervaringsdeskundigen en professionals of onderzoekers. De projectleider of onderzoeker schenkt hierdoor meer aandacht aan de samenwerking, kan die beter vormgeven en tot slot beter evalueren. Al met al is de Participatiematrix een handige tool om de samenwerking te verbeteren.

Meer weten over de Participatiematrix?

De Participatiematrix inclusief handleiding vind je in de Kennisbank. Heb je behoefte aan meer instructie? Volg dan kosteloos de online module Rollen in participatie van PGOsupport. Deze module is opgebouwd rond de Participatiematrix.