Ga naar de hoofdcontent
Tool

Toolkit betrekken van ervaringsdeskundigen bij overheidsbeleid

Twee toolkits voor ambtenaren die mensen met een beperking willen betrekken bij beleid, wetgeving en uitvoering. Sinds 2016 is die betrokkenheid verplicht volgens het VN-verdrag handicap.

Interessant voor:

  • ambtenaren centrale overheid
  • ambtenaren lokale overheid
  • ervaringsdeskundigen

Aanbevolen bij:

  • samenstellen en uitvoeren van wetgeving en overheidsbeleid

VN-verdrag handicap

Sinds juli 2016 geldt het VN-verdrag handicap. Sindsdien is participatie van ervaringsdeskundigen met een beperking verplicht bij beleid, wetgeving en uitvoering. Ondanks stappen in de goede richting, blijkt hun betrokkenheid in 2020 nog onvoldoende.

Tips voor ambtenaren

Het College voor de Rechten van de Mens stelde daarom 2 toolkits samen met tips voor ambtenaren. Er is een toolkit voor participatie op landelijk niveau en een toolkit voor participatie op lokaal niveau (voor provincies, gemeenten en waterschappen).

De toolkits bevatten onder meer video’s, tips, checklists en verwijzingen naar aanvullende bronnen. Ze zijn samengesteld met hulp van ambtenaren en mensen met een beperking zelf.

Bestanden

Meer weten over patiëntenparticipatie?

Meer weten over patiëntenparticipatie?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je specifieke vragen over patiëntenparticipatie? PGOsupport adviseert je graag. Deze site hebben wij zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. Klopt er toch iets niet? Neem ook dan even contact met ons op.