Ga naar de hoofdcontent
Praktijkvoorbeeld

Scholing zorgverleners door ervaringsdeskundigen met Parkinson

In de Parkinson Academie zijn ervaringsdeskundigen betrokken bij scholing aan zorgverleners.

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij cellen in de hersenen beschadigen en afsterven. Deze cellen kunnen daardoor geen dopamine meer aanmaken; nodig om soepel te kunnen bewegen en onze lichaamsbewegingen onder controle te houden. 

Ook cognitieve of psychische gevolgen

Iemand met Parkinson kampt naast de –vaak zichtbare- problemen op motorisch gebied ook met cognitieve of psychische gevolgen van de aandoening. Het ziektebeeld is bovendien heel wisselend; niet alleen tussen verschillende patiënten, maar ook binnen één patiënt. Zeker voor directe verzorgenden kan dat lastig zijn om daar adequaat op te reageren. Ook huisartsen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners blijken nogal eens een onvolledig beeld te hebben van de gevolgen van deze aandoening.  
Voor de Parkinson Vereniging was dit de aanleiding om ervaringsdeskundige vrijwilligers in te zetten bij de scholing van zorgverleners. Ook worden ervaringsdeskundige betrokken in scholingen die worden gegeven door professionals onder de noemer Parkinson Academie.  
 

Meer weten over patiëntenparticipatie?

Meer weten over patiëntenparticipatie?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je specifieke vragen over patiëntenparticipatie? PGOsupport adviseert je graag. Deze site hebben wij zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. Klopt er toch iets niet? Neem ook dan even contact met ons op.