Dinsdag 12 april is het zover: het congres ‘Ervaringskennis toepassen – Werk in uitvoering’ in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Een dag vol inspiratie voor patiëntenorganisaties en zorgverleners. Maak kennis met aansprekende voorbeelden. Ontmoet collega’s. Volg lezingen en workshops, bekijk posterpresentaties, ontdek hoe je kunt zorgen dat kwaliteitsproducten gaan werken. PGOsupport organiseert het congres samen met www.participatiekompas.nl. Maak kennis met methoden en tools voor succesvolle inbreng van ervaringskennis.

Participatiekompas Live
Tijdens het concres zijn veel praktijkvoorbeelden, methoden en tools die op het Participatiekompas gepubliceerd staan, live te zien en te horen. 

#1 Patiëntenreis met Marion Kremer
U kunt met Marion Kremer van de Alopecia Vereniging aan de slag met de Patiëntenreis (patient journey). Dit is een bondige (grafische) weergave van de verschillende fasen en gebeurtenissen die een (fictieve) patiënt/cliënt doormaakt bij het omgaan met zijn ziekte of klacht. Er zijn veel smaken en modellen; de keuze voor een model heeft te maken met waarom je een patiëntenreis maakt. Marion neemt u mee in het gebruik van de methode ‘Patientenreis’.

#2 College van Ervaringsdeskundigen met Daphne Bloemkolk
Daphne Bloemkolk van De Hart&Vaatgroep duikt met u in het College van Ervaringdeskundigen. Patiënten met cardiovasculaire aandoeningen worden betrokken in alle fasen van wetenschappelijk onderzoek, met als doel te inspireren en adviseren. Hoe het werkt en hoe het College gevraagd en ongevraagd te werk gaat, hoort u live van Daphne Bloemkolk.

#3 Criteriawaaier met Truus Teunissen
De Criteriawaaier is één van de meest geraadpleegde ‘tools’ op het Participatiekompas. Hoe brengt u als ervaringsdeskundige het perspectief van iemand met een ziekte of beperking goed naar voren in een richtlijn, cliëntenraad of advies voor wetenschappelijk onderzoek? Truus Teunissen ontwikkelde een praktisch hulpmiddel als houvast voor patiënten/cliëntenvertegenwoordigers: de Criteriawaaier

#4 Partner-beandering met Saskia Duijs en Anke Heijsman
Ook de Partner-benadering kunt u live ervaren tijdens het congres ‘Ervaringskennis toepassen – Werk in uitvoering’. Saskia Duijs en Anke Heijsman, beiden werkzaam bij VUmc, laten in een interactieve workshop zien hoe een onderzoek naar nieuwe vormen van medezeggenschap in instellingen voor ouderenzorg, resulteerde in de succesvolle Partner-benadering. Met de Partner-benadering kunnen cliënten in zorginstellingen gezamenlijk meer rechtstreekse invloed uitoefenen op hun leefomgeving. 

Meer informatie of aanmelden?
Hoofdspreker tijdens het congres is Reint Jan Renes, lector crossmediale communicatie in het publieke domein, Hogeschool Utrecht. Hij weet alles van beïnvloeden en gedragsverandering. Hoe werkt dat en hoe kun je zorgen dat het voor kwaliteitsverbetering werkt? 

U kunt daarnaast deelnemen aan 3 rondes werksessies en lezingen. We zien u graag op 12 april a.s. in de Rijtuigenloods in Amersfoort. U kunt zich aanmelden op de website van PGOsupport.