Theater als middel

Door heel Nederland worden (interactieve) theatervoorstellingen opgevoerd over uiteenlopende zorgthema’s. Bijvoorbeeld over dementie, waarbij zorgprofessionals en naasten ervaren wat dementie met betrokkenen doet en hoe daarmee om te gaan. Of over de relatie tussen zorgprofessionals en mantelzorgers/naasten van cliënten, waarbij problemen en misverstanden worden opgehelderd.
Dergelijke voorstellingen helpen (zorg)organisaties gevoelige onderwerpen op een ‘luchtige’ manier bespreekbaar te maken. Voorstellingen worden vaak op maat gemaakt, waarbij je als organisatie zelf onderwerpen en praktijkvoorbeelden kunt aandragen. Zodoende worden de toeschouwers geconfronteerd met het eigen gedrag én dat van een ander, en zien ze wat een verandering in gedrag met iemand doet.
De onderwerpen van de voorstellingen zijn divers en ook het publiek varieert; van zorgprofessionals tot mantelzorgers, vrijwilligers en naasten. Je kunt een voorstelling boeken als symposium, maar ook tijdens familieavonden of teamdagen. De tijdsduur en kosten verschillen per voorstelling.

Kenmerken: 
  • Met deze methode creëer je in korte tijd bewustwording.
  • Op het podium worden herkenbare situaties tot leven gebracht.
  • Het publiek krijgt de werkelijkheid op een andere manier onder ogen en wordt een spiegel voorgehouden.
  • Het is mogelijk om (indirect) te oefenen met nieuw gedrag.
  • Het zien en voelen van situaties, gebaseerd op de werkelijkheid, komt op een andere manier binnen dan wanneer je iets uit een boekje leest.
  • Toeschouwers worden geraakt en geïnspireerd.
Indicatie investering: 

Houd rekening met bijkomende kosten, zeker wanneer er een voorstelling op maat moet worden gemaakt.

De tijdsduur en kosten verschillen per voorstelling.

Tags: 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd