Beoordeling onderzoeksvoorstel vanuit patiëntenperspectief

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben het initiatief genomen tot een uniform formulier waarmee patiënten en cliënten onderzoeksvoorstellen kunnen beoordelen.

Het formulier is tot stand gekomen na uitgebreid vooronderzoek waarbij individuele lidorganisaties van SGF, vertegenwoordigers van diverse patiëntenorganisaties, Patiëntenfederatie Nederland en PGOsupport zijn geraadpleegd. Bestaande formulieren, die reeds in gebruik waren bij diverse financiers van wetenschappelijk onderzoek, werden naast elkaar gelegd en op inhoud vergeleken. Daarbij is ook de criteriawaaier van Truus Teunissen meegenomen als brondocument.

In de bijlage vindt u naast het beoordelingsformulier tevens een handreiking voor patiëntenvertegenwoordigers die uitlegt hoe zij het formulier kunnen gebruiken. Ook is er een handreiking voor financiers van wetenschappelijk onderzoek met een toelichting hoe zij het formulier kunnen aanpassen en op maat kunnen maken voor toepassing bij eigen subsidierondes. Deze handreiking kan vanzelfsprekend ook interessant zijn voor patiëntenorganisaties die (bijvoorbeeld voor een eigen panel van ervaringsdeskundigen) een formulier willen maken.

PGOsupport gebruikt dit formulier bij de trainingen 'Beoordelen van onderzoeksvoorstellen' voor vertegenwoordigers van patiënten- en cliëntenorganisaties. Tijdens deze training oefenen de deelnemers met het formulier, aan de hand van voorbeeldaanvragen.

Het formulier en de handreikingen mogen vrij worden gebruikt en aangepast door geinteresseerden. Vermelding van de Samenwerkende Gezondsheidsfondsen als bron wordt daarbij op prijs gesteld.

Kenmerken: 
  • Formulier en handreiking kunnen op maat worden gemaakt voor specifieke organisaties en onderzoeksprogramma's
  • De inhoud is gebaseerd op brede feedback van een diverse groep stakeholders, met onder andere een vragenlijstonderzoek onder de leden van panels met cliëntreferenten.
  • Het formulier bouwt voort op de criteriawaaier van Truus Teunissen
  • Het formulier is geschikt voor een beoordeling van: Publiekssamenvatting - Relevantie - Risico's - Belasting - Haalbaarbeid - Cliëntenparticipatie - Representativiteit - Ethiek en veiligheid - Communicatie - Implementatie van wetenschappelijk onderzoek
  • Het perspectief van de patiënt / cliënt vormt het uitgangspunt voor de beoordeling
Tips: 
  • Volg een training voor het optimaal toepassen van dit formulier. Trainingen voor patiëntenvertegenwoordigers worden o.a. verzorgd door PGOsupport
  • Stuur vragen over het formulier of suggesties voor verbeteringen naar secretariaat@gezondheidsfondsen.nl
  • Vraag de Word-versie op via secretariaat@gezondheidsfondsen.nl om eenvoudig een op maat formulier te maken
  • Een Engelstalige versie van het formulier is beschikbaar en op te vragen via bovenstaand email adres.
Download(s): 
PDF icon Formulier voor cliëntreferentenPDF icon Handreiking voor organisatiesPDF icon Handreiking voor cliëntreferenten

Meer weten?

Methoden & tools: 
Criteriawaaier
Contact: 

Samenwerkende Gezondheidsfondsen
E: secretariaat@gezondheidsfondsen.nl

Tags: 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd