Proefschrift: Quality of paediatric hospital care. Understanding the perspectives of children and families

 

Proefschrift van dr. Inge Schalkers over de kwaliteit van de ziekenhuiszorg gericht op paediatrische patienten, bekeken vanuit het perspectief van kinderen en hun familie (Vrije Universiteit Amsterdam, 10 november 2016).

Bijgesloten zijn het volledige proefschrift (in het Engels) en de Nederlandse samenvatting.

Beschrijving: 

Kinderen en adolescenten vormen een belangrijke doelgroep binnen de gezondheidszorg. Alleen wanneer kinderen actief worden betrokken bij de keuzes over zorg die zij ontvangen, kan deze zorg optimaal aansluiten bij hun unieke fysieke, psychische en ontwikkelingsbehoeften. Nederland loopt voorop waar het gaat om het erkennen van de rechten van minderheden bij de besluitvorming over de beste behandeling. Toch bestaat ook hier nog een flinke kloof tussen datgene wat de wet voorschrijft en de daadwerkelijke participatie van kinderen in de dagelijkse praktijk van zorg en behandeling.

Dit proefschrift richt zich op de uitdaging van het dichten van deze 'implementatiekloof' in Nederland. Het geeft nieuwe inzichten in wat goede ziekenhuiszorg is, bekeken vanuit de ogen van kinderen en hun familie. Daarnaast legt de onderzoeker de verbinding met, aan de ene kant, beleidsvorming en aan de andere kant de dagelijkse zorgpraktijk. Concrete suggesties voor het mogelijk maken van participatie van kinderen in het ziekenhuis worden gedaan, evenals suggesties voor kwaliteitsverbetering. Met deze aanbevelingen beoogt de onderzoeker een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van kind- en familiegerichte ziekenhuiszorg en uiteindelijk aan de effecten hiervan op de gezondheid van deze belangrijke doelgroep.

Download(s): 
PDF icon Proefschrift Inge SchalkersPDF icon Nederlandse samenvatting Inge Schalkers
Contact: 

Inge Schalkers
T: 088 1111625
E: i.schalkers@hartenvaatgroep.nl

Tags: 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.