Patiëntenorganisaties en onderzoeksagenda's

ZonMw wil het opstellen en gebruik van onderzoeksagenda's stimuleren. Dat geldt zeker ook voor onderzoeksagenda's die zijn opgesteld vanuit het perspectief van patiënten. In welke mate zijn patiëntenorganisaties in Nederland hier mee bezig? Tamara Adonis interviewde voor haar onderzoeksstage 16 patiëntenorganisaties en 4 koepels om te achterhalen hoe het staat met de kennis over en ervaring met onderzoeksagendering. Aan de hand van een model dat gebruikmaakt van de commitment curve van Connor beschrijft zij hoe de geïnterviewde organisaties aankijken tegen onderzoeksagendering vanuit patiëntperspectief en in hoeverre zij streven naar een hoger niveau van eigen betrokkenheid (commitment). De resultaten wijzen uit dat er veel verschillen zijn tussen organisaties, maar dat deze niet echt te relateren zijn aan de grootte van de organisatie of de aandoening.

Beschrijving: 

Tamara Adonis voerde het onderzoek uit in het kader van haar stage als masterstudent Management, Policy analysis and Entrepeneurship in the Health and Life Sciences aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. 

Bijgesloten zijn:

  • het volledige rapport (in het Engels)
  • een Nederlandse samenvatting

 

Download(s): 
PDF icon Patient driven research agenda setting in the Netherlands (Eindrapport, in het Engels)PDF icon Nederlandse samenvatting - onderzoek naar onderzoeksagenda's door patientenorganisaties

Meer weten?

 

 

Contact: 

ZonMw, Programma Medische Producten, nieuw en nodig:

Sandra van 't Padje
padje@zonmw.nl
070-349 52 17

Janine Blom
blom@zonmw.nl
070-349 51 37

Tags: 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.