Als woorden niet je grootste vrienden zijn

Verbetering van de zorg voor en samen met mensen met lage gezondheidsvaardigheden

29% van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Deze mensen hebben moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid en zorg. Voor een goede gezondheid van deze mensen is het essentieel om ze te betrekken bij verbetertrajecten in de zorg. Maar hoe bereik je deze doelgroep?

Jacqueline Blase, adviseur patiëntencommunicatie bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht nam 7 jaar geleden een onconventionele stap om met deze doelgroep in contact te komen. De ervaringen van Blase zijn nog steeds actueel. En de kloof tussen mensen die moeite hebben met informatie over gezondheid en zorg en de mensen die dat wel goed afgaat, is alleen maar groter geworden. 

In dit artikel verkent het Participatiekompas het begrip gezondheidsvaardigheden en diverse pogingen om de zorg voor mensen met lage gezondheidsvaardigheden te vergroten. Hoe ziet de groep mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden eruit? Wat betekent het als je gezondheidsvaardigheden laag zijn en welke gevolgen kan dit hebben? Naast Jacqueline Blase, komen Hendrien Witte van het Longfonds en Helena Kosec van Pharos aan het woord. Zij vertellen over hun ervaringen én samenwerking om deze groep te bereiken en te vertegenwoordigen.

Download het volledige artikel als pdf-bestand.

Download(s): 
PDF icon Als woorden niet je grootste vrienden zijn.pdf

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.