post-thumb

Je zou zeggen: vindbaarheid is de basis voor participatie. Als je met enig recht namens patiënten wilt spreken, zullen (mogelijke) patiënten je moeten kunnen vinden. Instellingen zullen je naam moeten kennen, voor ze je kunnen erkennen. Tegen deze achtergrond bekijk ik de deelnemerslijst van een bijeenkomst voor patiëntenorganisaties. Achter de namen van de deelnemers staat in minimaal 60% van de gevallen een serie van overheersend medeklinkers in schijnbaar willekeurige volgorde. Geen idee welke organisaties hierachter schuilgaan en waar de organisaties voor staan. 

Het begint met de naam
Ook wij hadden zo’n lange naam: Nederlandse Vereniging voor Slaapapneu Patiënten. Te lang om uit te spreken en iedere keer te schrijven, daarom sprak iedereen in het bestuur toen ik er bij kwam over En-Vee-Es-Aa-Pee. Ik vond het aanvankelijk moeilijk om de volgorde te onthouden en sprak van VNSAP of van VSPAN. Gelukkig werd mij het ezelsbruggetje aangereikt: NV Sap. Toen wist ik zeker dat we hier snel van af moesten.  

Kappen met die afkortingen
Wat er gebeurt met afkortingen? Het wordt in het gesproken woord en daarmee in ons hoofd een nieuwe entiteit, die los staat van de achterliggende betekenis. Vaak is dat ook de uitdrukkelijke bedoeling. Als je de baas bent van de Aa-En-Wee-Bee wil je niet dat mensen denken dat dat alleen voor wielrijders is. Als je bestuurder bent van een bedrijf in innovatieve biologische gisten, wil je niet dat mensen Dee-Es-Em associeren met staatsmijnen en steenkolen (zóóó 1880!). En wie is er geïnteresseerd in de achterliggende betekenis van de afkorting ING?

Wist u overigens dat de bank bij de introductie 1,2 miljoen, (guldens, dat wel) investeerde om te zorgen dat wij Ie-En-Gee gingen zeggen en niet “ing” zoals dat rijmt op ding en ping-ping. Zoveel geld heeft u niet om uw naam bekend te maken. En ook geen kantorennetwerk waardoor je uw naam op iedere straathoek tegenkomt. En ook geen miljoenen om voetbal te sponsoren, zodat u strijk en zet bij ieder sportprogramma genoemd wordt en of te zien bent.

Ook brengt u niet jaar na jaar tienduizenden mensen bijeen op het Malieveld waardoor u op de voorpagina’s en in het journaal genoemd wordt zoals het Ef-En-Vee. Omdat u dat allemaal niet heeft, zit er maar een ding voor u op: kap met die afkorting en kies een begrijpelijke naam, als u tenminste door patiënten gevonden wilt worden. 

Het resultaat
Sinds de naamswijziging heeft de ApneuVereniging bij alle zoekmachines de bovenste (niet gesponsorde) positie als het over apneu gaat. Onze website trekt inmiddels meer dan 600.000 bezoekers per jaar, zonder dat we een cent hebben uitgegeven aan publiciteit. 

Piet-Heijn van Mechelen is voorzitter van de Apneuvereniging. De ApneuVereniging wil de kennis over slaapapneu in Nederland verbeteren bij het publiek en bij professionals.