post-thumb

Het bekt ook zo lekker professioneel: ‘JCI, PROMs en CQ indexen’, waar tegenwoordig de gehele zorg als een kapstok aan opgehangen wordt.
Het meten van patiëntperspectief, daar hebben we in de zorg prachtige tools voor ontwikkeld waar we fraaie SMART en LEAN achtige namen aan hebben gegeven.

Vakjargon
Vroeger noemde je het eerste kind Jan, Kees of Marie maar nu staan Finn, Kyan en Yara in de top 10. Deze hippe tendens mag ook in onze oer Hollandse zorg waar sinds enkele jaren de JCI* wind ruig overheen waait, niet ontbreken en lijsten die vragen naar de ervaring van de patiënt heten nu dus PROMs en iedereen (behalve de patiënt) weet dat we de kwaliteit van de zorg onderbrengen in CQ indexen. Het vakjargon vliegt bij iedere divisie, stafadviseur, medisch directeur en Raad van Bestuur over tafel. Laten we welwezen, het bekt ook zo lekker professioneel, die Engelse woorden waar tegenwoordig de gehele zorg als een kapstok aan opgehangen wordt.

Vertrouwen in de zorg
Het zal mij een biet zijn. Ik ben meer geïnteresseerd in de uitkomsten van deze fancy woordenstroom. En het grappige is, wat voor eigentijdse naam je er ook aan geeft, de patiënt blijkt maar op zoek naar één ding en dat is vertrouwen. Het ervaren van vertrouwen in de zorg blijkt iedere keer weer voor de patiënt de meest cruciale factor te zijn in zijn of haar ziekteproces. Je mag ervan uitgaan dat op het hoogste niveau tot in de late uurtjes vergaderd wordt over de vraag hoe we die patiënt dat vertrouwen in onze zorg kunnen geven. Het patiëntportaal is de ijsbreker die dapper met opgeheven hoofd ondanks ferme tegenwind koers vaart. Natuurlijk, als patiënt heb je het recht om alle uitslagen te weten. Of ik het wil weten en of het mijn welzijn ten goede komt, is een tweede.

Goede verstandhouding
Het enige wat ik als aangeboren hartpatiënt weet is dat mijn welbevinden, mijn gevoel van regievoering over mijn ziekteproces van maar één ding afhankelijk is; en dat is de relatie die ik heb met mijn arts. Mijn goede verstandhouding met mijn cardioloog maakt het dat ik me gehoord en begrepen voel. Door de jaren heen bouw je een band op met elkaar en de persoon die zowel in goede als in slechte tijden naast mij blijft staan, zijn nek voor mij durft uit te steken en mij nooit het gevoel geeft mij in de steek te laten, die maakt dat mijn vertrouwen in de zorg groot is.

Dus aan alle beleidsmakers en raden van bestuur zeg ik: investeer in uw personeel en laat u het hoofd niet te veel op hol brengen door hedendaagse terminologie. Want geloof mij, een positieve patiëntervaring staat of valt bij een tevreden (ziekenhuis)medewerker.

*JCI: Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organisations