Deze week verscheen de GGz-specifieke criteriawaaier, een praktisch hulpmiddel voor cliënten- en familievertegenwoordigers in de geestelijke gezondheidszorg (GGz). Deze variant van de algemene criteriawaaier voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties sluit beter aan bij de onderwerpen en gebruikte terminologie in de GGz.

Cliënten- en familievertegenwoordigers kunnen de GGz-specifieke criteriawaaier gebruiken bij de beoordeling van de nieuwe kwaliteitsstandaarden voor de GGz. Aan de hand van zes thema’s helpt de waaier om op systematische wijze het cliënten- en familieperspectief in te brengen. De criteriawaaier is een uitwerking van de eerder verschenen basisset kwaliteitscriteria GGz en volgt het format van de algemene criteriawaaier voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties.

Truus Teunissen ontwikkelde in 2011 deze algemene criteriawaaier. Als adviseur werkte ze nu mee aan de totstandkoming van de GGz-specifieke criteriawaaier. Ze vindt het belangrijk dat die er nu is. “De bestaande criteriawaaier sloot niet precies aan bij de GGz. Daar worden andere termen gebruikt dan bijvoorbeeld bij iemand met een longziekte of spierziekte. Zo is in de GGz de term ‘herstel’ heel gangbaar, maar dan niet bedoeld als genezing, maar als herstel naar de situatie voordat het uit de hand liep. Dit is een kwestie van taalgebruik, maar wel heel belangrijk. Anders moet de gebruiker van de criteriawaaier steeds opnieuw voor zichzelf de vertaalslag maken. Nu sluit deze GGz-specifieke criteriawaaier qua taalgebruik en onderwerpen beter aan bij de groep waarvoor die bedoeld is.”

Volgens Teunissen kan de nieuwe criteriawaaier breder gebruikt worden dan alleen bij de beoordeling van zorgstandaarden. “Je kan ook denken aan een Wmo-platform. Cliëntenorganisaties worden veel gevraagd om daarin te participeren. Ze kunnen de GGz-specifieke criteriawaaier gebruiken zodat ze geen belangrijke aspecten vergeten.” Ze is trots op deze variant van ‘haar’ criteriawaaier. “Het doel van de criteriawaaier is dat cliënten- of familievertegenwoordigers ermee kunnen werken, als een handvat bij het participeren. Ik vind het dus heel mooi dat die veel gebruikt wordt; blijkbaar is er behoefte aan.”

De GGz-specifieke criteriawaaier is ontwikkeld door ResCon, een onderzoeks- en adviesbureau in onder andere de gezondheidszorg. Voor meer informatie, neem contact op met Marloes Martens.

2 thoughts on “GGz-criteriawaaier klaar voor gebruik

Nanja Egberts

21 maart, 2016 - 09 : 35 : 40

GGz -specifieke criteriawaaier
Waar kan ik deze waaier bestellen?

Annemiek

22 maart, 2016 - 11 : 21 : 59

Criteriawaaier GGz
Beste Nanja,
Deze versie van de waaier kun je zelf uitprinten als pdf. Hij is namelijk zodanig vormgegeven dat je ‘m dan ook meteen kunt invullen. Als je meer informatie wenst over het gebruik van de criteria waaier wil ik vragen om even een email te sturen aan info[at]participatiekompas.nl

Reacties zijn gesloten.