post-thumb

EUPATI
De Europese Patiëntenacademie EUPATI is een pan-Europees programma op het gebied van innovatieve geneesmiddelen. Het programma omvat een (Engelstalig) trainingsprogramma en een toolbox. Deze toolbox is vanaf nu ook in het Nederlands beschikbaar. Een onmisbaar instrument voor patiëntenvertegenwoordigers die een gelijkwaardige gesprekspartner willen zijn van onderzoekers, farmaceuten en overheidsinstanties op het gebied van geneesmiddelontwikkeling.

In begrijpelijke taal en met video’s, presentaties, formulieren en checklists biedt de toolbox van EUPATI inzicht in het hele traject van geneesmiddelontwikkeling. Van klinisch onderzoek en registratie tot vergoedingen, alle facetten komen aan bod. En ook hoe patiëntenvertegenwoordigers hieraan hun bijdrage kunnen leveren.

Start van nieuw aanbod
PGOsupport heeft de Nederlandse vertaling van deze toolbox verzorgd. “Omdat hij een aanvulling is op ons aanbod”, vertelt Annemiek van Rensen, adviseur inbreng cliëntenperspectief van PGOsupport. “We boden tot nu toe nog niet zo veel op dit gebied. Deze vertaling is de start van een reeks diensten die we in petto hebben ter ondersteuning van patiëntenvertegenwoordigers bij geneesmiddelontwikkeling.” Om ervoor te zorgen dat de Nederlandse versie aansluit bij beoogde gebruikersgroep lazen 6 ervaren patiëntenvertegenwoordigers mee tijdens het vertaalproces.

EUPATI tijdens de PGOsupport summerschool
PGOsupport organiseert tijdens de summerschool op vrijdagochtend 14 juli een workshop over EUPATI. Twee patiëntenvertegenwoordigers die de EUPATI training volgden, maken je dan wegwijs in de toolbox. Gevolgd door een brainstorm met alle deelnemers over wensen en ideeën om de toepassing van het EUPATI aanbod voor Nederlandse patiëntenvertegenwoordigers en -organisaties te vergroten.
Ga voor meer informatie en inschrijven voor deze summerschoolcursus naar de website van PGOsupport.

“De toolbox levert een enorme bijdrage aan het versterken van patiënten. Ik geloof hier heilig in. Mooi dat het nu in het Nederlands beschikbaar is.

Ik raad iedereen met interesse in dit onderwerp aan er eens in te lezen en grasduinen. Want de beste patiënt is een geïnformeerde patiënt. Ik zet mij in voor een ziekte waar nog geen medicijn voor is. Maar als je daar langs deze weg toch iets aan kunt doen, hoe fijn zou dat zijn.”

Marleen (EUPATI fellow)