Els-Borstgesprekken: reflecteren op gesprekken tussen zorgverleners en patiënten
Bij Han Manders werd jaren geleden een hersentumor geconstateerd. Na zijn operatie en vele bestralingen had hij...
Om de communicatie tussen zorgverleners en kankerpatiënten te verbeteren ontwikkelde de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) in samenwerking met het UMC Utrecht Cancer Center de Els-Borstgesprekken.
Doel van de Els-Borstgesprekken is de communicatie tussen zorgverleners en kankerpatiënten te verbeteren en zo meer begrip voor elkaar te krijgen.
Rechtstreekse feedback van patiënten zorgt voor meer bewustwording en urgentie bij zorgverleners over:
Is een document niet meer via de link beschikbaar? Neem contact met ons op. Het document dat je opvraagt, is niet drempelvrij. Daarom bieden wij het niet zelf aan via Participatiekompas.
Het initiatief voor de dialoog is afkomstig van oud-voorzitter van de NFK dr. Els Borst-Eilers.
Tijdens een Els-Borstgesprek beschouwen arts en patiënt de situatie vanuit elkaars perspectief. Artsen zijn voornamelijk gericht op het verstrekken van medisch-correcte informatie, terwijl patiënten juist behoefte hebben aan emotioneel gerichte communicatie.
Door op de Els Borst manier met elkaar in gesprek te gaan, krijgen beide partijen inzicht in elkaars wereld en meer begrip voor elkaar.
Anders dan bij de spiegelmethode hebben bij de Els Borst-methode patiënt en arts direct contact met elkaar. De spiegelmethode houdt zorgverleners letterlijk een spiegel voor. In een kringgesprek onder leiding van een gespreksleider vertellen patiënten, of bij kinderen de ouders, over hun ervaringen met de zorg. De zorgprofessionals zijn dan alleen aanwezig als toehoorders.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je specifieke vragen over patiëntenparticipatie? PGOsupport adviseert je graag. Deze site hebben wij zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. Klopt er toch iets niet? Neem ook dan even contact met ons op.