post-thumb

Jaarlijks start het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) een aantal samenwerkingsprojecten tussen drie partijen (tripartite samenwerking), waarbij zorgprofessionals, patiënten(organisaties) en zorgverzekeraars samen een zorgtraject optimaliseren. Deze projecten zijn veelal ziekte-specifiek en hebben betrekking op de gehele zorgketen, dus ook wat zich voor de opname afspeelt en de periode na ontslag uit het ziekenhuis. 

Ketenzorgtraject

Jos Kuijlen, neurochirurg in het UMCG, ontdekte dat de informatievoorziening rondom lumbale spondylodese (een rugoperatie waarbij twee of meerdere wervels in de onderrug worden vastgezet) voor patiënten beperkt was en initieerde het Ketenzorgtraject Lumbale Spondylodese. “Zowel voorafgaand als na de operatie kampten patiënten met vragen rondom het zorgtraject. Ik had het idee dat we de informatievoorziening beter moesten stroomlijnen.”

In samenwerking met Margriet Sterken, Physician Assistant bij het Wervelkolom Centrum Groningen, diende hij een projectvoorstel in dat werd gehonoreerd. Als projectleiders enthousiasmeerden Kuijlen en Sterken patiënten(organisaties), eerstelijns- en tweedelijnszorgverleners van zowel binnen als buiten het UMCG, Zorgbelang en Menzis om het zorgtraject in kaart te brengen en waar nodig te verbeteren.