Ga naar de hoofdcontent
Praktijkvoorbeeld

De meerwaarde van patiëntenparticipatie

Een onderzoeker nam deel aan een participatieproject met ervaringsdeskundigen.

“Door samen met de ervaringsdeskundigen kritisch te kijken naar de vragenlijst kwamen we er bijvoorbeeld achter dat we veel thema’s veel te technisch en met wetenschappelijke begrippen hadden geformuleerd.” 
 
Het was een heel bijzonder project doordat we echt samenwerkten met de ervaringsdeskundigen. Ik heb tijdens mijn opleiding wel geleerd dat ervaringskennis zeer waardevol is, maar ik heb het nog nooit zo concreet ervaren als tijdens dit project. We hebben samen met de verschillende betrokken partijen steeds nagedacht over hoe we het project het beste konden uitvoeren en dat heeft een meerwaarde gehad voor het project.

Door samen met de ervaringsdeskundigen kritisch naar de vragenlijst te kijken, kwamen we er bijvoorbeeld achter dat we veel thema’s veel te technisch en met wetenschappelijke begrippen hadden geformuleerd. Ook de samenwerking met de wetenschappers was heel prettig; mensen vonden het belangrijk om tijd vrij te maken voor interviews of groepsgesprekken en mee te denken over mogelijkheden voor toekomstig onderzoek.

Waardevolle ervaring

Het was ontzettend prettig om met de ervaringsdeskundigen maar ook met de wetenschappers van GROUP en NESDA samen te werken en van alle kanten veel belangstelling te ervaren. We hopen dat dit project de basis is geweest voor een (nog) betere samenwerking en communicatie tussen ervaringsdeskundigen en wetenschappers.

Behalve dat ik als onderzoeker veel praktische zaken heb geleerd, heeft dit project me ook inzicht gegeven in de meerwaarde van het betrekken van ervaringsdeskundigen op projectniveau. Ik denk dat dat waardevol is voor de rest van mijn carrière.