post-thumb

Professioneel beroep
‘Het wordt meer en meer een professioneel beroep, dat kun je wel zien aan de hoeveelheid mensen die hier bijeen zijn en aan de inhoud van het programma’. Dit was één van de eerste reacties die PGOsupport en het Participatiekompas kregen tijdens het congres ‘Ervaringskennis toepassen – werk in uitvoering’ dat dinsdag 12 april werd georganiseerd in de Rijtuigenloods in Amersfoort. 

Ruim 240 patiëntvertegenwoordigers, beleidsmedewerkers en zorgverleners bezochten de inspirerende locatie tegen de rand van het Amersfoortse Centraal Station. Sommigen al jaren aan de slag met patiëntenparticipatie, anderen nog aan het begin. ‘Wij krijgen als patiëntenorganisatie veel verzoeken voor participatie in wetenschappelijk onderzoek maar hebben nog geen goed ‘beleid’ hoe we hier mee omgaan. Ook is er nog slechts een beperkt beeld van wat we exact kunnen leveren, daar hoop ik vandaag meer kennis voor op te doen’, aldus een andere bezoeker. 

Oproep tot verwondering en nieuwsgierigheid
Dat deze bezoeker tijdens het congres ruimschoots aan zijn informatie kon komen, bleek al tijdens de opening van het programma door Joos Vaessens, directeur van PGOsupport. Hij roept de bezoekers op tot verwondering en nieuwsgierigheid te zijn naar de voorbeelden van anderen. Want juist van de ervaringen die anderen hebben opgedaan met patiëntenparticipatie valt zoveel te leren.

Hoe komen we nu van allerlei goedbedoelde documenten, teksten en handleidingen naar het ‘doen’ in de praktijk? Joost Vaessens laat twee prachtige films zien waaruit duidelijk naar voren komt hoe de actieve inbreng van patiënten (en hun naasten) ervoor kan zorgen dat de kwaliteit van zorg structureel verbetert.

De films zijn het terugkijken waard! De eerste is van de Vereniging Klompvoetjes en de tweede van Geheugensteun Haaglanden, een initiatief van Alzheimer Nederland. 

In sneltreinvaart door de wereld van effectief gedrag veranderen
Om meer te weten te komen hoe hardnekkig gedragsverandering maar vooral over wat wel werkt om van droom naar daad te komen, geeft Joos Vaessens de microfoon aan Reint Jan Renes. Renes is lector crossmediale communicatie in het publieke domein aan de Hogeschool Utrecht. Hij heeft de zaal al snel op zijn hand als we door zijn verhaal worden geconfronteerd met hoe we zelf functioneren. 

Hij neemt ons in een sneltreinvaart mee door de wereld van gedragsverandering en de complexiteit die daarmee samenhangt. Maar er is hoop: wil je dat anderen hun gedrag veranderen, sluit dan zo dicht mogelijk aan bij de dagelijkse praktijk. Want communicatie werkt maar voor een heel klein deel bij gedragsverandering, slim organiseren is de sleutel tot succes. Kruip in de huid van je doelgroep en ontwerp een goede keuzearchitectuur, is zijn advies. 

Aan de slag in werksessies
Aan de slag dan maar. Gedurende de middag zijn er maar liefst 23 werksessies, vooral gericht op hoe patiëntenparticipatie in de praktijk vorm kan krijgen. Er worden veel praktijkvoorbeelden en instrumenten van  patiëntenorganisaties en onderzoekers toegelicht. Ook is er volop aandacht voor het veranderende zorglandschap. Veel van de presentaties staan op de website van PGOSupport. De foto’s van de dag zijn te vinden op de Facebookpagina van PGOsupport.

Staat u te popelen?
De organisatie kijkt terug op een enerverende, bomvolle dag waarin uitwisseling van goede voorbeelden uit de praktijk centraal stond. De redactie van het Participatiekompas gaat de komende tijd aan de slag om alle ervaringen en voorbeelden die gepasseerd zijn, op de website te plaatsen. 

Staat u te popelen om uw verhaal te vertellen of heeft u tips of een reactie voor de redactie na uw bezoek aan het congres ‘Ervaringskennis toepassen – werk in uitvoering’? Laat het ons gerust weten via info@participatiekompas.nl.