Handboek organisatie patiëntbijeenkomsten

Mensen met diabetes type 2 actief aan de slag laten gaan met zelfmanagement. Dat is het doel van de patientbijeenkomsten georganiseerd door Diabetes Vereniging Nederland (DVN).
Ten eerste leidt het tot meer grip op diabetes en daarmee tot betere kwaliteit van leven. Ten tweede heeft het gevolgen voor de kwaliteit van zorg: een patiënt die goed is geïnformeerd, zal zich mondiger opstellen tegenover zorgverleners en vragen om goede zorg.

Alle ervaringen die DVN heeft opgedaan met het organiseren van pilotbijeenkomsten hebben ze verzameld en omgezet in aanbevelingen in een handboek. Met dit handboek kan iedereen die soortgelijke bijeenkomsten wil organiseren, direct aan de slag.

Het handboek bevat hele concrete tips. Maar een blauwdruk is beslist niet. Het is een verslag van ervaringen, indrukken en ideeën die zijn opgedaan met de pilotbijeenkomsten. Het bevat aanbevelingen en handvatten om mee te beginnen. Omdat DVN graag anderen willen laten meeprofiteren van de successen en vergissingen.

Kenmerken: 

In het handboek wordt naar aanleiding van een aantal thema's besproken hoe een patientbijeenkomst georganiseerd kan worden:
- Patiëntbijeenkomsten: voor wie?
- De bijeenkomst vormgeven
- Organiseren
- De organisatie in goede banen leiden
- Evaluatie
- Tijdens de bijeenkomst: laatste tips

Tips: 

In ieder hoofdstuk worden praktische tips gegeven, zoals:
* Door de bijeenkomsten elk jaar te organiseren, zijn er elke keer nieuwe deelnemers. Dit houdt de discussie interessant.
* Maak de groepen voor de tafelgesprekken niet te groot, maximaal tien personen. Anders komt een gesprek moeilijk op gang en duurt de
ronde te lang.
*Geef deelnemers naambadges. Dat maakt het gesprek makkelijker en je ziet meteen wie er niet zijn gekomen.
* Stel een projectteam samen met daarin in ieder geval een secretaris en de projectleider. Andere leden zijn vertegenwoordigers van de
belangrijkste betrokken partijen.
* Vraag deelnemers naar hun mening over de bijeenkomst. Vraag het na afloop of vraag om contactgegevens.

Indicatie investering: 

Ongeveer vier maanden.

Download(s): 
PDF icon DVN Handboek organisatie patientbijeenkomsten.pdf
Tags: 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd