De patiënt aan het roer

Auteur/bron: Cees Smit, 14 juni 2011
Een 'ideeënbus voor patiëntenorganisaties': dat beeld had Cees Smit voor ogen toen hij de tekst voor dit boekje opstelde, ter gelegenheid van het symposium voor patiëntenorganisaties van GlaxoSmithKline B.V. in 2011.

Beschrijving: 

Goede voorbeelden
Er zijn inmiddels vele voorbeelden van initiatieven van (vaak individuele) patiënten, of ouders die zelf 'aan het roer gingen zitten' van hun eigen behandelingstraject of dat van hun zieke kind. Daarmee kun je spreken van een nieuwe rol voor patiënten en hun organisaties. Cees Smit vertelt in dit boekje enkele van de tot de verbeelding sprekende verhalen. Het aspect 'opschaling' loopt als een rode draad door de verhalen: bijvoorbeeld bij het ontstaan van registers en biobanken.
 
Innovatieve arena
Patiëntengroepen zijn een belangrijke partner geworden bij het mogelijk maken van onderzoek, onder andere door het verzamelen en beheren van lichaamsmateriaal van patiënten en bij het vinden van financiering. Van nauwelijks zichtbaar werden ze een prominente speler in de innovatieve arena van de gezondheidszorg en het -onderzoek. Cees Smit vertelt het verhaal van het Duchenne Parent Project als voorbeeld van een dergelijke vernieuwing.
 
Sterkte-zwakte analyse
Smit gaat ook in op de sterke en zwakke punten van de patiëntenbeweging. Daar zitten enkele cruciale punten bij die zowel als sterkte, maar ook als zwakte kunnen worden uitgelegd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de breedte en diversiteit van het huidige pgo-veld in Nederland en de rol van de overheid bij de financiering van veel organisaties.
 
Beleidsagenda voor de toekomst
Om in de toekomst nog sterker te staan als (derde) partij pleit Smit voor een verdere professionalisering en uitbouw van de lobby vanuit het patiëntenperspectief richting zorgverzekeraars, -aanbieders en politiek. Gebruikmaken van alle ontwikkelingen (bijv. op het vlak van ICT) en het benutten van de mogelijkheden tot (internationale) samenwerking noemt hij daarbij als must.

 

Download(s): 
PDF icon De patiënt aan het roer (C. Smit, 2011)

Meer weten?

Cees Smit schreef diverse publicaties op het gebied van patiëntenparticipatie. Lees ook: 

Tags: 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.