Jongeren werken mee aan kwaliteitscriteria voor jongeren met obesitas

In het project 'Kwaliteitscriteria Obesitas bij jongeren van 12-18 jaar' zijn kwaliteitscriteria opgesteld vanuit het patiëntenperspectief. Hiervoor zijn 3 focusgroepen gehouden en 5 jongeren en 3 ouders individueel geïnterviewd. Daarnaast is een animatiefilmpje gemaakt. Een van die jongeren is Babette Oosterhuis. Zij heeft zowel meegewerkt aan een interview als het ontwikkelen van het animatiefilmpje. Babette heeft haar ervaring in dit project voor Participatiekompas beschreven.

Ervaringsverhalen, begrip en steun van de mensen om je heen heb je nodig.

'Een aantal maanden geleden is mij gevraagd mee te doen aan een project over obesitas. Ik heb mezelf geaccepteerd zoals ik ben en kan er open over praten', zo vertelt Babette. 'Dit wetende deed ik mee aan een interview. In dit interview werd mij gevraagd hoe het is om te leven met obesitas, wat mij heeft geholpen om wel af te vallen en wat juist niet. Tijdens mijn deelname aan het project heb ik geen knelpunten ervaren. Ik ben positief over de manier waarop ik benaderd ben en hoe is omgegaan met de gedeelde informatie.

Naast het interview, werk ik ook mee aan het ontwikkelen van een animatiefilmpje. Zelf denk ik dat dit een mooie methode is om de leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar te bereiken. Of het nou gaat om jongeren die in een kliniek zitten om af te vallen of dat het jongeren zijn die dit in zijn/haar eigen omgeving doen. Ervaringsverhalen, begrip en steun van de mensen om je heen heb je nodig. De ervaringen zullen zeker een meerwaarde hebben binnen dit project.

Dit heb ik zelf ook ervaren tijdens mijn proces om af te vallen. Wanneer mensen in mijn eigen omgeving wisten dat ik hier serieus mee bezig ging, konden zij daar ook rekening mee houden. Dit gaf mij een extra steuntje om eerlijk te zijn naar anderen en vooral naar mijzelf. Het ‘geheime eten’ daar wou ik graag vanaf, eerlijk zijn naar mezelf. Voor mij is dat erg lastig geweest, hier ben ik mee opgegroeid. Hoe moet ik zoveel jaar van  gewoontes opgeven en nieuwe gaan vinden? Het is een proces waar ik nog steeds mee bezig ben, maar ik weet zeker dat ik het kan en mijn doel kan behalen. Gelukkig worden!', sluit Babette haar verhaal af.

 

Tags: 

Meer weten?

Praktijkvoorbeelden: 
Kwaliteitscriteria obesitas bij jongeren van 12-18 jaar
Externe links: 
PG Werkt Samen
Contact: 

Nederlandse Obesitas Vereniging
www.obesitasvereniging.nl

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.